miercuri, 6 aprilie 2016

Stresul si efectele asupra corpului nostru


“ Omul nu e deranjat de lucruri ci de felul in care el vede lucrurile.”


Stres, un termen care este folosit exagerat de mult. Stres, o stare cvasi-permanenta a zilelor noastre. Stres, o reactie de adaptare a individului ca urmare a unei agresiuni din partea mediului, a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea neuro-endocrine.


Aceasta adaptare presupune realizarea unui echilibru dinamic cu mediul. Stresul apare în momentul când acest echilibru al adaptării se perturbă.
In zilele noastre toata lumea e stresata, parca ar fi de bon-ton sa fii suprasolicitat, epuizat, incordat.
Cele mai expuse persoane sunt persoanele tinere hiperactive, suprasolicitate la locul munca, de multe ori dependente de munca (workaholici), cele care petrec mult timp in spatii inchise, fara acces direct la lumina solara si la aer curat (corporatistii).

Pentru o scurta perioada de timp, stresul permite organismului sa faca fata unei situatii noi; un stres prelungit are insa efecte negative asupra starii sanatate, la nivel fizic, psihic, emotional, social, familial.


Haideti sa vedem cum actioneaza stresul asupra noastra. Cercetarile au arata ca stressul apare doar atunci cand gandim negativ despre orice lucru care ne streseaza; gandurile negative vor produce emotii negative (frica, vina, anxietate, remuscari, suparare); in acest moment se elibereaza hormonii de stres care includ corticosteroizi ( adrenalina si noradrenalina), cortizol; aceste substante de stres eliberate vor actiona asupra fiecarui organ din corp.
In primul rand scade imunitatea, ccea ce diminua capacitatile organismului sa faca fata diferitelor infectii (la nivel respirator, digestiv, genital, urinar); in acelasi timp scaderea imunitatii favorizeaza aparitia bolii canceroase - in acest sens exista studii care arata ca, de ex cancerul de san apare mai frecvent la femeile care se confrunta cu un grad ridicat de stres in viata de zi cu zi .
Aparatul cardio-vascular are in primul rand de suferit, apar tulburari de ritm cardiac, palpitatii, senzatia de lipsa de aer, tulburari de circulatie si de oxigenare periferica si cerebrala; in timp se instaleaza hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare.
Stresul determina si cresterea secretiei gastrice acide, cu aparitia ulcerelor gastrice si duodenale, a colonului iritabil.
Stresul determina aparitia durerilor si crampelor musculare, a durerilor de cap si migrenelor, a vertijului.

Sa nu uitam de efectele devastatoare asupra functiei reproductive; din pacate exista atatea cupluri care prezinta infertilitate, in absenta oricarei afectiuni organice....de vina e iar stresul !

La nivel psihic, efectele merg de la furie, anxietate, irascibilitate, pana la atacuri panica, tulburari de memorie si de concentrare, fobii, depresie. Iar aceste dezechilibre la nivel psihic au efecte negative asupra comportamentului; alterari ale apetitului (cresterea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare), pofte (in special de dulciuri sau grasimi) si dependente (fumat, alcool).


Haideti acum sa vedem ce este de facut, in nici un caz nu ne putem lasa doborati de stres.
-in primul rand trebuie sa identificam agentul stresor si sa incercam sa-i diminuam actiunea nociva asupra organismului nostru
-sa renuntam la dorinta de a fi Number One in toate domeniile, si acest lucru este valabil in special pt noi, femeile, care incercam sa fim the best ca sotii, mame, gospodine, angajate.....acest lucru nu este posibil, duce in timp la suprasolicitare si epuizare, nu trebuie sa renuntam la nimic, doar sa ne stabilim o ordine a prioritatilor si in functie de aceasta sa acordam timpul necesar
-sa ne acordam timp pentru noi, pentru relaxare, pentru activitati care ne fac placere  (iesire cu prietenii, spectacole, cumparaturi, vizite, sport)
Dac vom reusi sa privim stresul ca o parte componenta a unei vieti specifice societatii actuale, vom gasi si solutiile  naturale pentru a-l combate.


Terapiile cu plante adaptogene – de tip rhodiola rosea, ginseng ne ajuta sa ne adaptam organismul la noi conditii de stres, scade nivelul hormonilor de stres si il creste pe acela al hormonilor fericirii-serotonina, dopamina.

Gemoterapia are rezultate excelente, medicul apifitoterapeut va poate recomanda diferite scheme terapeutice cu extracte smochin, rozmarin, sequoia, tei, coacaz-negru.

Nu uitati de aromoterapie, uleiurile esentiale de menta, sunatoare, lavanda, bergamota, trandafir ne pot relaxa sau energiza.

Plimbarile si exercitiile efectuate in aer liber sunt deosebit de benefice, ne relaxeaza si ne cresc tonusul si energia fizica si psihica.

Relaxarea si redobandirea echilibrului interior se pot obtine si prin tehnici de respiratie profunda, meditati, reiki, yoga.

Masajul terapeutic, reflexoterapia si reflexoterapia polarizata pot restabili fluxul energetic normal si ne redau starea de bine la nivel fizic, psihic, emotional.

Somnul suficient si odihnitor este o alta conditie esentiala pentru o viata lipsita de stres; ne ajuta plante precum valeriana, roinita, tei.

Comunicarea este una dintre practicile antistres de baza; nu trebuie sa ne izolam si nu e nevoie neaparat sa mergem la psihiatru, de multe ori un prieten de incredere cu care putem vorbi fara teama de a fi ridiculizati sau blamati, poate face minuni!




Tasteaza cuvantul cheie dorit si apasa ENTER